Parels zijn een mystiek geschenk van de zee en meren. Overal waar schelpdieren leven worden parels gevormd. Zij worden uit een oester geboren met een briljante schijn en een unieke zachte innerlijke glans, waar geen edelsteen tegenop kan. Een speling van het lot wanneer een vreemd partikeltje, met de stroming meegevoerd, zich in het zachte oesterlijf nestelt. Om één enkele echte parel te vinden openden parelvissers in vroegere tijden duizenden oesters.
De Japanner Kokichi Mikimoto brengt parels in ieders bereik. Hij brevetteert een methode om parels te kweken door een kleine kern handmatig in het zachte vlees van een pareloester in te brengen. De oester zet in een natuurlijke reflex parelmoer af rond dat vreemde lichaam.
Na twee, drie jaar kan men een zogenaamde cultuurparel oogsten. Dit is een zuiver natuurlijke parel, waarvan enkel het groeiproces op gang werd gebracht door menselijke interventie. Voor de rest zorgt nog steeds moeder natuur. Tegenwoordig worden bijna alle parels op deze manier gekweekt. Van een normale pareloogst is slechts 20% gaaf genoeg om als juweel dienst te doen. Ongeveer 5% van deze parels kunnen we als topklasse beschouwen.
Het betoverende kleurenspel, de onweerstaanbare glans en het feit dat men hem niet hoeft te slijpen of te polijsten maakt elke parel tot een kostbaar en uniek kleinood.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x